Zaključili z razdeljevanjem zaščitnih mask med obrtniki in podjetniki

Datum objave: 1. december, 2020

V prejšnjem tednu smo na OOZ Škofja Loka med obrtnike in podjetnike na Loškem razdelili 151.650 zaščitnih mask. OOZ Škofja Loka je bila namreč ena od 62 zbornic po Sloveniji, ki so pod okriljem Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) v imenu Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je v postopku nastopal kot naročnik in financer, izvajale to aktivnost.

OZS je še posebej v teh kriznih časih postala ena od najpomembnejših sogovornic pri oblikovanju zakonodajnih rešitev in odpravi ovir pri poslovanju malega gospodarstva. Eden od dosežkov, ki so ga deležni tudi nečlani zbornice, je popravek krivice, ki se je zgodila delodajalcem in samostojnim podjetnikom, ki zaposlujejo manj kot pet delavcev. Preko javnega poziva Slovenskega podjetniškega sklada je bila povrnitev stroškov za nakup zaščitne opreme omogočena le delodajalcem, ki zaposlujejo pet in več delavcev, zato je OZS temu močno nasprotovala in zahtevala, da se ta krivica popravi. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je zahtevo upoštevalo in zagotovilo zaščitne maske iz blagovnih rezerv.

Na javni poziv, ki je bil sicer zaradi velikega navala prijav na nacionalnem nivoju predčasno zaključen, so se lahko prijavljali tako nečlani kot člani zbornice. Čeprav smo na škofjeloško območje, na podlagi velikega števila vključenih v članstvo, uspeli pridobiti kar 151.650 zaščitnih mask (največ na Gorenjskem), pa so bile seveda tudi pri nas potrebe obrtnikov in podjetnikov bistveno večje od razpoložljivih količin. Na Škofjeloškem je bilo tako pri prijavi na javni poziv uspešnih 607 s.p.-jev in mikro podjetij z enim do štirimi zaposlenimi. Skupno je bilo tako prevzetih za 1.011 oseb zaščitnih mask.

V teh kritičnih trenutkih si tudi na OOZ Škofja Loka in OZS želimo aktivnega sodelovanja obrtnikov in podjetnikov, zato vas vabimo v našo družbo. Nekaj odmevnih dosežkov zborničnega sistema v tem letu, v času epidemije koronavirusne bolezni, si lahko preberete na: https://www.ooz-skofjaloka.si/odmevni-dosezki-ozs-v-casu-epidemije/, več o ugodnostih članstva pa na povezavi: https://www.ozs.si/postanite-clan.