Zahteve Pravilnika o zagotavljanju varnosti in zdravja delavcev pri ročnem premeščanju bremen

Datum objave: 25. marec, 2024

Zgoraj omenjeni Pravilnik je začel veljati avgusta lani, uporabljati pa se začne 1. avgusta 2024. V vmesnem obdobju naj bi  delodajalci na novo ocenili tveganje za nastanek kostno-mišičnih obolenj in po potrebi določili preventivne ukrepe. Pričakuje se, da bo novi pravilnik bolj učinkovito kot predhodni pripomogel k preprečevanju mišično-kostnih obolenj. Kostno- mišična obolenja so eden od glavnih razlogov za odsotnosti z dela v Sloveniji. Težave, ki se kažejo se razlikujejo po jakosti –od blagih do zelo hudih, in vse do kroničnih in izčrpavajočih bolezni.

Pravilnik o zagotavljanju varnosti in zdravja delavcev pri ročnem premeščanju bremen pa prinaša nove obveznosti za delodajalce. Ker je potrebno v podjetjih, v izogib nevšečnostim v primeru obiska delovnega inšpektorja, na tem področju postoriti določene stvari, je OZS za svoje člane pripravila pojasnila in navodila, saj bo izpolnjevanje zahtevalo določen čas, na voljo pa so samo še štirje meseci.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti 15. aprila 2024, v Kongresnem centru Brdo, organizira konferenco z naslovom Zagotavljanje varnosti in zdravja pri ročnem premeščanju bremen, kjer bo predstavljen tudi že omenjeni pravilnik. Konferenca je namenjena delodajalcem, delavcem, strokovnim delavcem za varnost in zdravje pri delu, strokovnjakom varnosti pri delu, strokovnjakom medicine dela in drugi zainteresirani javnosti.

Kotizacije ni, udeležba je brezplačna. Kljub temu pa so prijave obvezne, neprijavljenim, žal, ne bodo mogli zagotoviti udeležbe.

Prijave sprejemajo najkasneje do 5. aprila 2024 oziroma do zapolnitve prostih mest po načelu zgodnejših prijav na povezavi https://gov-ankete.si/RocnoPremescanje.

Program konference najdete TUKAJ!