Ukrepi za pomoč gospodarstvu (5.)

Datum objave: 30. april, 2020

Naslednja obvestila zajemajo obdobje od vključno 20.4.2020 do 30.4.2020.

30.4.2020

 • Objavljena so higienska priporočila za izvajanje gostinske dejavnosti na terasah in letnih vrtovih. Higienska priporočila so na voljo TUKAJ. Gostinci naj na vidnem mestu izobesijo tudi gradiva na temo umivanja in razkuževanja rok, splošna preventivna navodila ter higieno kašlja. Vsa gradiva so objavljena na spletni strani NIJZ.
 • S 4.5.2020 se izven trgovskih centrov odpirajo tudi trgovine z oblačili (pradajalne do 400 m2. NIJZ je tudi za njih pripravila higienske ukrepe v trgovinah z oblačili v času epidemije COVID-19. Na voljo so TUKAJ. Polega dobre higienske prakse, ki velja za posamezno branžo, velja smiselno upoštevati še priporočila za živilske trgovine. Ukrepi (umivanje rok, higiena kašlja, pravilna namestitev maske) naj bodo izobešani na vidnem mestu ob vstopu v trgovino.
 • NIJZ je upoštevala pripombe Sekcije kozmetikov pri OZS ter dopolnila ukrep pri depilaciji. Nova dopolnjena pojasnila so objavljena TUKAJ! Ukrepi iz priporočil so obvezni in jih bodo preverjali s strani ZIRS!
 • Vlada je v novem odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev navedla tudi fotografsko dejavnost, fotokopirnice, zlatarstvo in urarstvo kot izjemo. To pomeni, da lahko fotografi, fotokopirnice, zlatarji in urarji 4. 5. 2020 svoje prodajalne odprejo tudi v trgovskih centrih. Priporočila za prodajalne so TUKAJ.
 • Dovoljuje se tudi opravljanje storitve izdelave in popravil na področju tekstilne dejavnosti, kar pomeni, da s 4.5.2020 lahko opravljate popravila oblačil.
 • OZS pripravlja WEBINARJA, in sicer v torek, 5.5.2020 ob 9.00 na temo ukrepov za izboljšanje likvidnosti ter v četrtek, 7.5.2020 o ZIUZEOP in ZIUZEOP-A. Na posamezni webinar se prijavite preko podanih povezav.

29.4.2020

Nekaj današnjih informacij, ki jih je pripravila OZS:

1. Kaj prinaša ZIUZEOP-A za samostojne podjetnike in družbenike poslovodne osebe?  Včeraj je bil v DZ sprejet Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP-A). Veljati bo pričel naslednji dan po objavi v Uradnem listu, predvidoma 7.5.2020. Več najdete TUKAJ!

2. Kaj na delovnopravnem področju za zasebni sektor prinaša ZIUZEOP-A? Spreminjajo se predvsem pogoji za upravičence do povračila nadomestila plače za delavce, ki so na čakanju na delo ali opravičeno odsotni zaradi višje sile in razširja se krog upravičenih delodajalcev. Več najdete TUKAJ!

3. NUJNO OBVESTILO glede oddaje vlog na ZRSZ za zamudnike in tiste, ki ne veste, kateri kriterij bo za vas ugodnejši. Tisti, ki ste z oddajo vloge na ZRSZ za povračilo nadomestila plače zamudili (ker je niste oddali do 18. 4. ali v 8 dneh od napotitve delavcev na čakanje) ali je niste oddali, ker ste menili, da ne izpolnjujete kriterijev, jo lahko oddate še v 8 dneh od uveljavitve ZIUZEOP-A. Tudi za delavce, ki so bili doma od 13. 3. dalje. To določa 51. člen prehodnih in končnih določb ZIUZEOP-A. Več najdete TUKAJ!

4. ZIUZEOP-A in samostojni podjetniki: poglejte primerjavo med ZIUZEOP in ZIUZEOP-A, ki jo najdete TUKAJ!

5. Izteka se rok za marčevske in aprilske prispevke: samozaposleni, kmetje, družbeniki in verski uslužbenci morate IZJAVO preko eDavkov vložiti do konca aprila, če želite oprostitev za marčevske (od 13. 3. 2020 dalje) in aprilske prispevke, ki sicer zapadejo v plačilo 20. 4. in 20. 5. 2020. Če želite oprostitev majskih prispevkov, ki sicer zapadejo v plačilo 20. 6. 2020, je rok za predložitev IZJAVE 31. 5. 2020. POZOR! Zadnja vložena IZJAVA »povozi« prejšnje. Če je zavezanec torej preko eDavkov vložil več izjav, je pomembno, da je v zadnji izjavi označil vse potrebne rubrike, ki jih želi uveljavljati. Več o tem najdete tukaj!

6. Ponovno sproščanje ukrepov: spremembe odloka so bile objavljene v Uradnem listu RS št. 59 dne 28.4.2020, dodane so bile nove izjeme, za katere ne velja prepoved ponujanja in prodaje blaga in storitev. Spremembe najdete TUKAJ!

Navodila za varno delo po dejavnostih (povezave se skrivajo v nazivih):

Vsa navodila NIJZ najdete TUKAJNa tej povezavi NIJZ pa so na enem mestu zbrana gradiva (plakati, letaki in video vsebine) za splošno in strokovno javnost. Dokumenti so v obliki PDF in jih lahko prenesete na svoje naprave, natisnete ter uporabite za osveščanje v vašem okolju: Pravilna higiena kašlja, Nasveti za umivanje rok,Pravilna uporaba zaščitnih mask (Vir: Urad Vlade RS za komuniciranje)

7. Dodatna (koristna) informacija za vse tisti, ki imate doma otroke, ki obiskujejo zaključne letnike. Prejeli smo ponudbo za delavnice in tečaje matematike, ki se bodo izvajali v prostorih naše zbornice. Ponudbo najdete TUKAJ!!

 

28.4.2020

Objavljamo trenutne informacije:

 • Zaradi večjega števila vprašanj, ponovno objavljamo prispevek Obračun plače za marec 2020
 • Preglednica - najpogostejši primeri predlaganja REK-1 za izplačila zaposlenim po interventnih ukrepih po ZIUZEOP (dodani so novi primeri): objavljamo jo TUKAJ!
 • Odlog sklepov o izvršbi na plačo po ZIUZEOP
 • Podaljševanje enotnih delovnih dovoljenj: Po mnenju ministrstva, pristojnega za delo, je podaljševanje enotnih dovoljenj  nujna zadeva na podlagi tretjega odstavka 6. člena ZZUSUDJZ, predvsem zaradi postopkov oddaje M-3 obrazca na ZZZS (kjer je potrebna številka novega enotnega dovoljenja na informativnem listu). V kolikor podaljšanje dovoljenja za bivanje ni vsaj zavedeno v Centralnem registeru prebivalstva (kar nakazuje pravočasno oddajo vloge za podaljšanje), ZZZS ne more podaljšati veljavnosti kartice zdravstvenega zavarovanja. Torej pomembno je, da je pravočasno vložena vloga za podaljšanje enotnega dovoljenja.
 • Danes obravnava predlogov zakonov v Državnem zboru: danes, 28.4.2020, bo Državni zbor RS na svoji izredni seji obravnaval predloge treh zakonov, in sicer predlog zakona ZIUZEOP-A, zakona glede likvidnosti in zakona glede sodnih in upravnih zadev. Po sprejemu na odboru za finance v DZ so bili predlogi, objavljeni 24.4.2020 na naši spletni strani dopolnjeni. Ko bodo dokončno sprejeti, bomo zakone seveda objavili.
 • Aktualne informacije ZA PREVOZNIKE najdete TUKAJ!
 • SPROŠČANJE UKREPOV: od 25.4.2020 dalje lahko z delom pričnejo avtopralnice, opravljajo pa se lahko tudi storitve zavarovalniškega posredovanja.
 • V tem tednu pričakujemo podrobnejša priporočila NIJZ za kozmetične in frizerske salone! Takoj, ko jih bomo prejeli, vas bomo z njimi seveda seznanili.

24.4.2020

Objavljamo naslednje dokumente (povezave se skrivajo v nazivih):

23.4.2020

 1. Sproščanje ukrepov (COVID-19): Epidemiološka situacije glede novega koronavirusa v Sloveniji se umirja, zato se je začelo postopno sproščanje sistemskih ukrepov za zamejitev širjenja virusa. Ob tem so na NIJZ pripravili različna navodila in priporočila za varno izvajanje posameznih dejavnosti. Povezavo najdete tukaj!
 2. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je objavilo posodobljena najpogostejša vprašanja in odgovore glede začasne prepovedi prodaje blaga in storitev. Dobite jih tukaj!
 3. Webinarji OZS: 
 • Ključni poudarki mega anti korona zakona za delodajalce in samozaposelne na kratko (torek, 28.4.2020, od 9.-10. ure, program in prijave tukaj!)
 • Kaj je treba vedeti za pravilno izpeljavo postopka odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov v času korona virusa (sreda, 29.4.2020, od 11.-12. ure, program in prijave tukaj!)

22.4.2020

 1. Navodila za delo V SERVISNIH STORITVAH IN DRUGIH STORITVAH ter ŽIVISLKIH IN TEHNIČNIH TRGOVINAH ob postopnem sproščanju nekaterih ukrepov v času epidemije (navodila je pripravil NIJZ, najdete jih tukaj!)
 2. Priporočila ZA PRODAJALNE najdete tukaj! Dodajamo obvestilo za stranke na vhodu! 
 3. Glede na vrsto vprašanj ali so lahko prodajalne odprte med prvomajskimi prazniki, ponovno posredujemo pojasnilo OZS: Ob nedeljah in dela prostih dnevih so zaprte VSE prodajalne, razen bencinskih servisov in lekarn, ki so lahko odprte. Kdaj se bo ukrep sprostil in bodo prodajalne lahko odprte, žal ne vemo. Prav tako ostaja nespremenjeno, da v času od 8.00 do 10.00 ure lahko opravijo nakup izključno ranljive skupine (npr. invalidi, upokojenci, nosečnice). Upokojenci lahko opravijo nakup samo v tem času in od 4.4.2020 dalje tudi zadnjo uro delovnega časa. Več tukaj!
 4. NIJZ je pripravil priporočila ZA GOSTINSKE LOKALE in njihove zaposlene glede osebnega prevzema hrane na prevzemnih mestih. Najdete jih tukaj!
 5. Spremljate spletne strani OZS, kjer sproti objavljamo vse, za članstvo pomembne, informacije o koronavirusu, ukrepih Vlade RS in druge pomembne informacije.
 6. Informacije glede delovno pravne zakonodaje, vprašanja in odgovore, najdete tukaj!
 7. Ključne informacije glede koronavirusa (preprečevanje, navodila za delovne organizacije, navodila za čiščenje prostorov idr.) najdete na spletni strani Inštituta za javno zdravje.
 8. Razlog za pozitivna stanja na kartici: FURS opozarja, da so pri preverjanju stanja na eKartici na mobilnih ali eDavkih nekateri zavezanci naleteli na pozitivno stanje, ki ga niso pričakovali. Podrobnosti dobite tukaj!

21.4.2020

 • Poročanje sprememb med začasnim čakanjem na delo: Uveljavljate povračilo nadomestila plače za zaposlene, ki ste jih napotili na začasno čakanje na delo? Če jih v tem obdobju pokličete nazaj na delo, morate o tem predhodno obvestiti Zavod RS za zaposlovanje!

Predhodno obvestilo, da ste zaposlenega v obdobju začasnega čakanja poklicali nazaj na delo, pošljete po elektronski pošti na naslov gpzrsz@ess.gov.si šele po prejemu Sklepa o povračilu izplačanih nadomestil plače. Obveznost obveščanja po prejemu sklepa se nanaša tudi na zaposlene, ki ste jih napotili na začasno čakanje in poklicali nazaj na delo še pred oddajo vloge oziroma pridobitvijo sklepa.  Vedno se obvezno sklicujte na številko svoje vloge 11065-xxx/2020. Vir: ZRSZ