Ukrepi za pomoč gospodarstvu (4.)

Datum objave: 17. april, 2020

17.4.2020

Objavljamo nekatera pojasnila in opozorila, ki jih je pripravila Svetovalna služba OZS (povezave na prispevke se skrivajo v naslovih):

 1. Obračun plače za marec 2020
 2. Danes je veliko članov od »FURSa« dobilo poziv na predložitev obračunov za podjetje Origintrail. Gre za prevaro, pomoto, …… SMS in mail ZBRIŠITE!!! Več o tem najdete TUKAJ!
 3. Kako delodajalci na ZRSZ sporočite vrnitev delavca na delo (iz čakanja)?
 4. Kateri samozaposleni morajo do 20. 4. plačati prispevke?
 5. Danes in jutri (17. in 18. 4.) lahko vlogo za povračilo nadomestila na ZRSZ oddate tudi preko e-maila.
 6. Ste na ZRSZ zaradi zaprtja obrata na podlagi odloka Vlade RS oddali vlogo za višjo silo namesto za poslovni razlog?
 7. Če želite temeljni dohodek za marec prejeti do 24. 4., morate vlogo vložiti do 18. 4.
 8. Pri nakazilih iz ZIUZEOP uporabite kodo FAND.
 9. Ob vložitvi vloge na ZRSZ morate imeti predložene vse REKe do vključno februarja 2020.
 10. REK-1 in PNiPD obrazci za obdobje marec 2020- uporaba oznake dokumenta R.
 11. Za refundacijo povračila nadomestila plač v breme ZZZS poseben Covid-19 zahtevek.
 12. Kdo lahko začne delati v ponedeljek in kdo 4. maja
 13. Od 20. aprila bo možni tehnični pregledi in ostali postopki v zvezi z registracijo motornih vozil
 14. Vlada z 20. aprilom odpravlja prepoved za nekatere oblike javnega linijskega prevoza
 

16.4.2020

Kako vložiti zahtevek za refundacijo povračila nadomestila plač, kaj prinaša nov odlok o začasni prepovedi gibanja in zbiranja na javnih mestih, podaljšanje veljavnosti prometnih dovoljenj, tehničnih pregledov in vabilo na izpolnitev ankete:

 1. Za refundacijo povračila nadomestila plač v breme ZZZS poseben Covid-19 zahtevek: Vse informacije glede zadržanosti od dela in uveljavljanja nadomestila plače v zvezi z epidemijo COVID-19, vključno z izvajanjem 56. člena ZIUZEOP, najdete na spletni strani ZZZS Delodajalec, ki ni neposredni ali posredni proračunski uporabnik, bo za obdobje zadržanosti od vključno 11. 4. do 31. 5., ki bi glede na določbe ZDR-1 bremenilo delodajalca (torej do vključno 30 delovnih dni), vložil posebni mesečni zahtevek za refundacijo z oznako ''COVID-19'' na novi spletni strani ZZZS. Novih COVID-19 zahtevkov po 56. členu ZIUZEOP ne bo možno oddati preko portala SPOT ali preko vmesnika. Več najdete TUKAJ!
 2. Vlada podaljšuje veljavnost prometnih dovoljenj in prepoved izvajanja tehničnih pregledov: Z novim odlokom se začasna prepoved izvajanja tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil ter dela v tahografskih delavnicah v Republiki Sloveniji podaljšuje do 17. maja 2020, prav tako pa se do 17. junija 2020 podaljšuje veljavnost prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil. Več najdete TUKAJ!
 3. Nov odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih: Odlok začne veljati 18. aprila. V celoti ga najdete TUKAJ! 
 4. Izpolnite anketo OZS: OZS želi s tehtnimi argumenti vplivati tudi na oblikovanje drugega anti korona paketa, ki je v pripravi. Da bi dobili konkretnejše podatke o situaciji in o likvidnosti v malem gospodarstvu, OZS prosi, da odgovorite na kratko anketo do petka, 17. aprila 2020.  Anketa je dostopna na TEJ POVEZAVI!

14.4.2020

Obveščamo vas, da je na eDavkih že objavljena Izjava o zmanjšanem obsegu opravljanja dejavnosti za s.p. – Samostojne podjetnike.

Do izjave lahko dostopate preko mobilnih telefonov. Izjava se vam pokaže takoj na vrhu. Vstopite v izjavo, vnesete število vašega telefona, odkljukate devet kljukic in vpišete številko vašega TRR na katerega vam bodo nakazali mesečni temeljni dohodek. Vse skupaj traja manj kot eno minuto. S tem, ko izpolnite to izjavo za vse tri mesece boste prejeli plačane socialne prispevke in mesečni temeljni dohodek za marec 350,00 evrov, za april in maj pa po 700,00 evrov.

Izjava je dostopna tudi na eDavkih do katerih dostopate z računalnikom. Postopek izpolnitve je podoben kot pri mobilni aplikaciji. Najdete jo med:  

 • Novi dokumenti, pa
 • Navzdol do Ostale vloge, pa
 • Do konca do zadnje izjave NF-COVID19 – Izjava o zmanjšanem obsegu opravljanja dejavnosti.

13.4.2020

Tokratna obvestila zajemajo opozorila za prevoznike, vabilo na e-seminar in povezave na nove e-objave na blogu Svetovanje OZS:

 1. Vlada je 11.4. sprejela Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja COVID-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije, ki je bil že objavljen tudi v Uradnem listu (Uradni list, RS, št. 50/2020). Povzetek pomembne vsebine, ki jo je pripravila Sekcija za promet pri OZS in ki se nanaša na voznike, ki bi se vračali v Slovenijo z osebnimi vozili (izjema so  vozniki, ki izvajajo prevoza blaga v Republiko Slovenijo ali iz Republike Slovenije v drugo državo, ter za tovorni promet v tranzitu - pomeni vozniki s tovornimi vozili), najdete TUKAJ!
 2. OZS vabi na brezplačni e-seminar o ključnih poudarkih mega anti korona zakona (ZIUZEOP) iz delovnopravnega in davčnega vidika, ki bo v sredo, 15. 4., ob 9.00 uri. Seminar bo trajal eno uro, predhodna vprašanja pošljite do torka na naslov: ooz.sk.loka@siol.net. Seminar bo potekal preko Webexa, prijava je obvezna, ker boste prejeli link. Dodatne informacije in prijave dobite TUKAJ!
 3. Nove objave na blogu Svetovanje OZS:

10.4.2020

Objavljamo naslednja obvestila, ki smo jih prejeli s strani OZS in ostale pomembne informacije:

 1. Objavljen mega proti korona paket: danes, 10. aprila, bo v Uradnem listu RS št. 49 objavljen interventni mega proti korona zakon. Glede na dejstvo, da je v 109. členu določeno, da začne veljati prvi naslednji dan po objavi v Ur. listu, to pomeni, da je začel veljati v soboto, 11. aprila. Tako morate tisti delodajalci, ki imate delavce že doma, vlogo na Zavod RS za zaposlovanje podati do najkasneje 18. aprila, ostali, ki pa boste delavce šele po uveljavitvi zakona napotili na čakanje na delo doma, pa imate rok 8 dni od dneva napotitve, vendar najpozneje do 31.maja 2020.
 2. Oddaja OPSV na podlagi interventnih zakonov ZIUPPP in ZIUZEOP: Zaradi sprejetja interventnih zakonov ZIUPPP in ZIUZEOP, ki za samozaposlene, družbenike in verske delavce ter kmete uvajajo ukrepa: odlog plačila prispevkov ter oprostitev plačila prispevkov, in zato potrebne prilagoditve programske podpore, se spreminjajo pravila pri oddaji obrazcev za obračun prispevkov za socialno varnost: OPSVZ, OPSVL in OPSVK (v nadaljevanju OPSV) za mesec marec 2020. Več najdete TUKAJ!
 3. OZS za vnovični zagon določenih dejavnosti: OZS je predlagala Vladi, da se določi nekatere nove izjeme v Odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, seveda ob upoštevanju ustreznih protokolov in priporočil vlade in NIJZ. Več o predlaganih izjemah dobite TUKAJ!
 4. Priporočila za avtoserviserje v primeru sprostitve: Na spletni strani www.avtoserviser.si so objavljena PRIPOROČILA za delovanje avtoservisev v času koronavirusa, da bodo lažje zaščitili sebe, svoje zaposlene in tudi svoje stranke. Do vsebin dostopate le z geslom za člane! Informacije, ali bodo vsi avtoservisi lahko delovali tudi v nenujnih situacijah in bodo lahko odprti tudi za potrošnike, v tem trenutku še ni! O tem, ali bo uslišana pobuda Sekcije avtoserviserjev pri OZS, ki je bila podana že pretekli teden, boste obveščeni takoj, ko bo znanega kaj več.
 5. Pojasnilo za ponudnike namestitvenih obratov: MGRT je dopolnilo neobvezujoče pojasnilo glede oddajanja nastanitev za delavce, iz katerega je razvidno, da Odlok ne prepoveduje ponujanja in prodajanja blaga in storitev med podjetji, kar pomeni, da še vedno lahko opravljate storitev oddajanja za podjetja. Pri tem opozarjajo, da je treba upoštevati vsa priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter ukrepe in druge odloke za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19.
 6. Časovni pregled ukrepov za samozaposlene in delavce po ZIUPPP in ZIUZEOP (mega anti koroni): OZS je pripravila tabelo, iz katere izhaja kako časovno veljajo ukrepi iz ZIUPPP in ZIUZEOP. Dan uveljavitve ZIUZEOP bo/je z dnem 11. 4. 2020. Najdete ga TUKAJ!
 7. PRIMERJAVA čakanja na delo in odsotnosti zaradi višje sile po ZIUPPP in ZIUZEOP: ZIUPPP velja od 29. 3. dalje, vendar bo/je ZIUZEOP s svojo uveljavitvijo 11. 4. povzročil, da bo za čakanje na delo in odsotnost zaradi višje sile od 13. 3. - 31. 5. veljal ZIUZEOP, od 1. 6. - 30. 9. pa ZIUPPP. Najdete ga TUKAJ!
 8. Osvežen prispevek: Kaj delovnopravnega za zasebni sektor prinaša proti korona zakon.  Najdete ga TUKAJ!
 9. Finančni produkti SID banke: SID banka je spremenila oz. dopolnila nekatere na trgu že obstoječe finančne produkte, nekateri pa so še v fazi razvoja. Več o tem najdete TUKAJ!
 10. Kratkoročni in dolgoročni krediti v okviru Kreditne sheme: Dodatne informacije o pogojih dobite TUKAJ!
 11. Sofinanciranje obrestne mere kratkoročnih kreditov za člane OOZ Škofja Loka v sodelovanju z NLB d.d. in GB d.d. Kranj: Dodatne informacije o pogojih dobite TUKAJ!
 

9.4.2020

Trenutno najbolj zaželena pojasnila, so pojasnila Finančnega urada RS. Na spletni strani tako FURS objavlja POGOSTA VPRAŠANJA IN ODGOVORE o ukrepih na davčnem področju za blažitev posledic koronavirusa

To je trenutno najbolj zaželen dokument! Zaradi pogostega spreminjanja dokumenta so postavili posebno stran, kjer lahko preko novic spremljate spremembe dokumenta. V posamezni novici so navedene vse spremembe v dokumentu (našteta so spremenjena, dodana in izbrisana vprašanja).

Zaradi prenosa zadnjih verzij dokumentov, so v ime dokumenta dodali tudi datum in uro dokumenta, ko je prenešen k vam. Tako bodo internet brskalniki prenesli najnovejšo verzijo dokumenta, poleg tega pa boste imeli s tem tudi časovno oznako, če boste primerjali morebitne spremembe vsebine. V izogib temu, da uporabniki ne bodo prenašali starih verzij dokumenta, je na vseh povezavah vedno na voljo le zadnja verzija dokumenta.

Dokument najdete NA TEJ POVEZAVI!

 

8.4.2020

Tokrat objavljamo:

 1. ČASOVNI PREGLED UKREPOV za samozaposlene in delavce po ZIUPPP in ZIUZEOP (mega anti koroni): OZS je pripravila tabelo, iz katere izhaja kako časovno veljajo ukrepi iz ZIUPPP in ZIUZEOP. Dan uveljavitve ZIUZEOP bo/je z dnem 11. 4. 2020. Najdete ga TUKAJ! 
 2. PRIMERJAVA čakanja na delo in odsotnosti zaradi višje sile po ZIUPPP in ZIUZEOP: ZIUPPP velja od 29. 3. dalje, vendar bo/je ZIUZEOP s svojo uveljavitvijo 11. 4. povzročil, da bo za čakanje na delo in odsotnost zaradi višje sile od 13. 3. - 31. 5. veljal ZIUZEOP, od 1. 6. - 30. 9. pa ZIUPPP. Najdete ga TUKAJ!
 3. OSVEŽEN PRISPEVEK: Kaj delovnopravnega za zasebni sektor prinaša proti korona zakon (osveženo 7. 4.) Najdete ga TUKAJ!
 4. ZAŠČITNE MASKE ponujajo naslednji člani: Cveto Gruden (Žiri, tel.: 041 652 620), Milena Dolenc (Škofja Loka, 031 808 520), Miramar (Škofja Loka, 051 322 800).

7.4.2020

Objavljamo nove informacije:

1.FURS objavlja pogosta vprašanja in odgovore o ukrepih na davčnem področju za blažitev posledic koronavirusa. Najdete jih TUKAJ!

2.Odsotnost z dela in bolniški stalež zaradi novega koronavirusa (COVID-19): ZZZS je objavil pojasnila v zvezi z bolniškimi staleži oziroma zaradi odsotnosti z dela ZARADI ZDRAVSTVENIH RAZLOGOV Podrobnosti najdete TUKAJ!

3. Zaščitne maske: Jutri naj bi na zbornico prejeli še dodano kvoto pralnih zaščitnih mask s strani podjetja Miramar po ceni 3 EUR/kom z vključenim DDV. Danes pa se nam je javil tudi član Cveto Gruden iz Žirov, ki prav tako izdeluje 3-slojne zaščitne bombažne maske. Članom zbornice nudi 10% popust, cena znaša 2,69 EUR/kom z vključenim DDV. Njegovo ponudbo najdete na https://www.torbe-gruden.si/zascitne-maske Interesentom predlagamo, da se obrnete neposredno na g. Grudna (Tel.: 04 510 55 60, Mob: 041 652 620).

4. Pripombe OZS in ZDOPS: OZS je skupaj z ZDOPS že pred obravnavo mega anti korona zakona (ZIUZEOP) pripravila cel kup predlogov za spremembo/dopolnitev predloga zakona, ki pa niso bile v celoti uslišane, zato jih bosta obe organizaciji še naprej poskušali vključiti v sprejem novega paketa, ki naj bi bil predvidoma sprejet konec aprila. Pripombe v celoti najdete TUKAJ!

5. FURS je pripravil pojasnila za delodajalce: Katere ukrepe v zvezi z delom in plačevanjem priepvkov za socialno varnost za vaše zaposlene lahko izkoristite in kako? Tabelo oz. preglednico najdete TUKAJ!

6. Zavod RS za zaposlovanje pripravlja NOVO VLOGO za uveljavljanje povračila nadomestila plače za začasno čakanje na delo. Celotno obvestilo najdete TUKAJ!

7. Ukrepi na davčnem področju za SAMOZAPOSLENE! V celoti jih najdete TUKAJ!

POZOR!!! Ker plačilni promet v petek, 10.4.2020, ko zapade v plačilo akontacija davka od dohodkov pravnih oseb in akontacija dohodnine od dohodkov iz dejavnosti, ne bo deloval zaradi velikonočnih praznikov, pozivamo davčne zavezance, da obveznosti poravnajo najkasneje 9.4.2020. Izpostavljamo, da samostojni podjetniki in družbeniki poslovodne osebe, ne bodo upravičeni do temeljnega dohodka, v kolikor obveznosti do davčne uprave ne bodo poravnane na dan uveljavitve zakonaStanje zapadlih neplačanih obveznosti preverite na eKartici.  Ne pozabite, poravnane morajo biti obvezne dajatve in druge denarne nedavčne obveznosti, ki jih pobira davčni organ (davki, carine, trošarine, prispevki, NUSZ, upravne takse, ipd...)

 

3.4.2020

Na spletni strani OZS so v povezavi s sprejetjem Mega anti korona zakona (ZIUZEOP) objavljene naslednje pomembne informacije:

1. Dovoljeno izvajanje vseh del na objektih in v stanovanjih, kjer ne pride do stika s potrošniki!!! NOVO od 3.4.2020 dalje!!!

2. Kaj delovnopravnega za zasebni sektor prinaša proti korona zakon (avtor. mag. Nina Scortegagna Kavčnik): Mega anti korona zakon (ZIUZEOP) je bil v DZ sprejet 2. aprila 2020. Predvidoma naj bi bil v Uradnem listu objavljen okrog 11. aprila. Uvodoma avtorica opozarja, da je za bralca in za pravilno interpretacijo zelo pomembno poznavanje ZIUPPP (Ur. l. RS, št. 36/2020), ki velja od 29. marca dalje in ZIUZEOP. Slednji namreč ZIUPPP v določenih delih bistveno spreminja. Mega anti korona zakon (ZIUZEOP) določa ukrepe za april in maj 2020 (v nekaterih primerih še od 13. 3. do konca marca), ZIUPPP pa določa ukrepe od 29. marca do 30. septembra 2020.

3. Samozaposleni! Takoj si uredite dostop do eDavkov! Da boste lahko izkoristili ukrepe interventnih zakonov, FURS samozaposlene poziva, naj si čim prej uredijo dostop do eDavkov (preko računalnika ali mobilne aplkacije). Le prek eDavkov bo namreč mogoče oddati izjavo za oprostitev plačila prispevkov in pridobitev temeljnega dohodka. Izjava bo na portalu na voljo od 14. aprila 2020 naprej. Poleg tega FURS svetuje še, da naj se osebno registrirajo v eDavke tudi tisti, ki so doslej imeli pooblaščenca (npr. računovodski servis) za urejanje zadev s finančno upravo, saj bodo tako lahko lahko vse zadeve preverili in nadzorovali osebno prek računalnika ali mobilnega telefona, kljub temu, da bo pooblaščenec oz. računovodski servis še vedno skrbel za komuniciranje s finančno upravo. Navodila, kako namestiti eDavke so dostopna na spletnih staneh eDavki (za namestitev na računalniku ali na telefonu).

4. Ukrepi na davčnem področju (avtor: Jasmina Malnar Molek) Najdete jih TUKAJ!