Samotestiranje – možnost nakupa testov in dodatna pojasnila (21.9.2021)

Datum objave: 21. september, 2021

Samotestiranje se izvaja enkrat tedensko v enakih presledkih. Odgovorne osebe, ki izvajajo ali organizirajo opravljanje dela, določijo čas in kraj samotestiranja, ki je izvedeno na delovnem mestu. Za namen dokazovanja samotestiranja odgovorna oseba posreduje zaposleni osebi evidenčni list, ki vsebuje datum samotestiranja, rezultat testa in podpis osebe zaposlene osebe.

Primer evidenčnega lista najdete  TUKAJ!!

Samotestiranje se izvaja s testi HAG za samotestiranje, ki jih proizvajalec nameni za samotestiranje in za katere je proizvajalec pridobil certifikat CE priglašenega organa s sedežem v Evropski uniji. Seznam ustreznih testov HAG za samotestiranje najdete TUKAJ!

21.9.2021: Smernice Informacijskega pooblaščenca o preverjanju PCT pogojev za delodajalce oziroma upravljalce najdete TUKAJ!, za posameznike pa TUKAJ!

 

NOVA INFORMACIJA glede veljavnosti HAG testov za službene namene (20.9.2021)

Po pojasnilu Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologoijo (MGRT) naj bi po 48h vsi bili obravnavani kot uporabniki (torej tudi, če bi šli na bencinsko/pošto v službene namene). Zdaj pa smo prejeli pojasnilo Ministrstva za zdravje (MZ), ki je nasprotno pojasnilu MGRT. Gre za odgovor, ki je bil podan Trgovinski zbornici Slovenije (TZS).

VPRAŠANJE TZS: Ali morajo delavci/obrtniki, ki se samotestirajo, za vstop v prodajalno, kjer opravijo nakup blaga za delo (B2B) predložiti test HAG ali PCR ali je dovolj potrdilo delodajalca, da izpolnjujejo pogoj PCT na podlagi samotestiranja? Nakup blaga je namreč opravljen v sklopu izvajanja njihove dejavnosti.

ODGOVOR MZ: V tem primeru velja drugi odstavek 6. člena, ki določa testiranje s testom HAG pri izvajalcu zdravstvene dejavnosti. Veljavnost testa je teden dni.

Trenutno uradnih informacij nimamo, vendar pa naj bi veljalo stališče MZ (torej veljavnost teden dni). Ne vedo pa, kako se bo to v praksi preverjalo. Ko prejmemo še kakšno informacijo glede tega, jo bomo objavili na naši spletni strani.

 

NEKAJ INFORMACIJ, KI SMO JIH S POMOČJO PRAVNE IN SVETOVALNE SLUŽBE OZS PRIDOBILI DO 17.9.2021

Glede stroškov 10. člen odloka opredeljuje, da se sredstva za izvajanje presejalnega testiranja za osebe iz prvega odstavka 5. člena odloka (o.p. zaposleni in druge osebe pri delodajalcu, ki opravljajo delo na drugi podlagi ter s.p.-ji) zagotavlja delodajalec oziroma oseba, ki samostojno opravlja dejavnost. Ker za te osebe velja tako HAG test za samotestiranje kot "navaden" HAG test, stroške obojih nosi delodajalec.

Opravljanje dela na terenu - pojasnilo MGRT:

Iz pojasnila MGRT lahko razberemo, da so testi HAG za samotestiranje namenjeni za delo v prostorih delodajalca, NE veljajo za delo na terenu!

Za delo na terenu pa VELJA testiranje z "navadnim" testom HAG, ki se izvaja enkrat tedensko v enakih presledkih. Gre za tiste "klasične" HAG teste, ki jih izvajajo pooblaščeni izvajalci, npr. v Zdravstvenih domovih, njihova najvišja cena pa naj bi znašala 12 EUR. Ti za potrebe opravljanja dela veljajo teden dni, v odnosu do drugih (npr. za točenje goriva, vstop v trgovino s tehničnim blagom in podobno) PA VELJAJO LE 48 UR!

Po 48 urah od odvzema brisa ne morete več točiti bencina, koristiti malico v gostinskem lokalu, prevzeti materiala v tehnični trgovini... Lahko sicer izvajate svoje delo (npr. dostavite material), a po 48 urah od odvzema brisa se »pravice« dostopa do storitev in blaga izenačijo z uporabniki!

Obvezno nošenje mask v proizvodnji - pojasnilo MGRT:

V primerih, ko delodajalec ne more delovnega procesa organizirati na način, da bi zagotovil ustrezno medosebno razdaljo med delavci vsaj 1,5 m do 2 m, mora zagotoviti uporabo zaščitnih mask.

 

OBJAVLJAMO TRENUTNO PREJETE PONUDBE ZA NAKUP TESTOV ZA SAMOTESTIRANJE: (opozarjamo, da so se cene medtem že lahko spremenile!)

1.Gorenjske lekarne

Testi CLINITEST Rapid COVID-19 Antigen Self-Test

Cena: 16,00 EUR/5 kom, kar predstavlja 3,20 EUR/kom

2. A-Star d.o.o.

Testi: Xiamen Boson Biotech Co., Ltd.

Cena: 2,49 EUR/kom

Minimalno naročilo: 250 kosov

Kontakt in naročilo: Blaž Zupančič,  041 972 918; blaz.zupancic@a-star.si

3. APAU Family: apau.eu

Testi Hotgen na zalogi

Cena za člane OZS 2,20 eur, od 17.9.2021 je cena zvišana na 2,70 eur

Po pošti oz. osebni prevzem v Celju in od srede dalje v Ljubljani ter Mariboru

Kontakt in naročilo: Nataša 051 400 533, info@4amedical.eu ali info@4apau.eu

4. Commerce trgovina d.o.o., www.commerce-lj.si

Testi Boson bodo na zalogi cca 20.9.2021

Cena za člane OZS 1.85 eur, od 20.9.2021 dalje cena znaša 2,45 eur/kos

Po pošti oz. osebni prevzem na Mencingerjevi 7, Ljubljana

Kontakt in naročilo: Bora Mankoč, bora.mankoc@commerce-lj.si in dasa.skof@commerce-lj.si

5. Topmedicus d.o.o. www.nucleo.si

Testi Hotgen bodo na zalogi v zadnjem tednu septembra

Cena: 12,50 EUR za komplet 5 testov (cena znaša 2,50 EUR na posamezni test)

Dostava: pri večjem naročilu (20 pakiranj po 5 testov) plača stroške pošiljanja pošiljatelj

Kontakt in naročilo: Zlatko Jurič, 041 613 605, zlatko@topmedicus.si