Ponovno aktualni blogi svetovalne službe OZS

Datum objave: 10. november, 2021

Kar nekaj blogov, ki jih je na svoji spletni strani https://www.svetovanje.si/v preteklosti objavil Svetovalni in izobraževalni center pri OZS, je glede na situacijo ponovno aktualnih, zato objavljamo povezave.

  1. Preverjanje pogoja PCT (pri tem upoštevajte, da je sedaj tudi v odloku, ki določa pogoj izpolnjevanja pogoja PCT, dodana obveznost predložitve osebnega dokumenta) najdete TUKAJ!
  2. Veljavne smernice Informacijske pooblaščenke najdete TUKAJ!
  3. Blog glede priporočil NIJZ pa TUKAJ!
  4. Še dodatno pojasnilo glede novega odloka:

Omejitev na 10m2 na osebo velja samo za živilske trgovine in specializirane prodajalne s farmacevtskimi, medicinskimi, kozmetičnimi in toaletnimi izdelki, torej ne povsod. Če je takšna omejitev glede števila oseb zagotovljena, je to izjema, v primeru katere uporabnikom ni treba izpolnjevati pogoj PCT za vstop v prodajalno. Navedeno v nobenem primeru ne velja, če gre za trgovino znotraj trgovskega centra (ko je vhod v trgovino mogoč edinole iz notranjosti trgovskega centra – primer: Spar trgovina v Cityparku v Ljubljani) – to pomeni, da je za vstop v trgovski center treba izkazati pogoj PCT, ne glede na to, da oseba gre v živilsko trgovino, ki je znotraj trgovskega centra.

Pri ostalih ponudnikih (drugih trgovinah, obratovalnicah, delavnicah itn.) tudi če imajo 10 m2 na osebo, morajo uporabniki za vstop nujno izpolnjevati pogoj PCT. Za njih tudi ne velja obveznost objaviti maksimalno število oseb v prodajalni (kot to velja za živilske trgovine in navedene specializirane trgovine ter gostince).