Obrtnik leta 2021 je postal Jože Krmelj, član OOZ Škofja Loka!

Datum objave: 18. marec, 2022

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je včeraj zvečer na Brdu pri Kranju podelila prestižna priznanja Obrtnik leta in Podjetnik leta 2020, Obrtnik leta in Podjetnik leta 2021 ter priznanje Najstarejši obrtnik leta 2020.

Obrtnik leta 2021 je postal Jože Krmelj z Loga nad Škofjo Loko. Kovaštvo je v družini Krmelj že od leta 1870. Jože Krmelj, ki predstavlja že sedmo generacijo, je dejavnost prevzel leta 1991. Kovačija Krmelj je ves čas svojega delovanja posvečena tradicionalnemu načinu izdelave rezilnega orodja. Jože Krmelj, ki je med drugim tudi prejemnik nagrade Zlata vitica, ne kuje izdelkov v velikih količinah. Vsi izdelki so unikatni. Vsako posamezno orodje je izdelano iz najkakovostnejšega jekla ter skovano s kladivom. Zadnjih nekaj let se Jože ukvarja tudi z izdelovanjem rustikalnega programa, ki ga sestavljajo ponve iz enega kosa, sekire in mačete iz običajnega jekla ter posebej oblikovani noži iz damaščanskega jekla.

Jože Krmelj je član Območne-obrtno podjetniške zbornice Škofja Loka in je ponovno potrdil, da so na Loškem delovni in inovativni obrtniki. To je namreč že 4 kipec, ki so ga v preteklih letih prejeli člani OOZ Škofja Loka. Poleg Jožeta so laskavi naziv Obrtnik leta prejeli še: Boris Mesec, direktor in lastnik podjetja Mebor (2011), mesar Matjaž Miklavč iz škofjeloške Mesarije Štajnbirt (2009) in Karol Jezeršek, ustanovitelj Mizarstva Jezeršek na Hotavljah (2004).

Iskrene čestitke!