Izlet: Šarganska osmica, Višegrad in Sarajevo (1. – 4. 9. 2022)

Datum objave: 10. maj, 2022

V sodelovanju s PA Alpetour organiziramo izlet v zahodni del Srbije.

Šarganska osmica je del ozkotirne železnice, ki je nekoč povezovala Beograd s Sarajevom in Dubrovnikom. Na tej progi je t. i. »Ćira« zadnjič vozil leta 1974. Del proge v obliki osmice od Mokre Gore do postaje Šargan Vitasi so ponovno oživili in muzejski vlak ponovno vozi skozi številne tunele. Res zanimivo doživetje, na katerega vabimo vse člane OOZ Škofja Loka.

PROGRAM:

1.dan: četrtek, 1. 9. 2022: Zbor skupine v Škofji Loki v poznih večernih urah in nočna vožnja preko Hrvaške v Srbijo.

2.dan: petek, 2. 9. 2022: Dan bo namenjen ogledom lepot Narodnega parka Tara, ki se razprostira na skrajnem zahodu Srbije in pokriva večino z globokimi gozdovi porasle planine Tara. Najprej bomo obiskali srednjeveški samostan Rača. Notranjost krasijo freske in ikone ter ikonostas, ki je eden najlepših v Srbiji. Nato se bomo odpeljali do jezera Perućac, ki je nastalo z gradnjo hidroelektrarne in zajezitvijo reke Drine, danes pa je zelo priljubljeno kopališče in izletniška točka. Vkrcali se bomo na ladjo in zapluli po slikovitem kanjonu reke Drine, uživali v razgledih strma gozdnata pobočja ter imeli pozno kosilo. Vožnja na planino do kristalno čistega jezera Zaovine, ki s svojo neokrnjeno okolico predstavlja oazo miru. Sledi odhod v hotel, namestitev, večerja in prenočitev.

3.dan: sobota, 3. 9. 2022: Po zajtrku se bomo odpeljali do zelo slikovite vasi Drvengrad, imenovana tudi mestece iz lesa, ki je nastalo po zamisli režiserja Emirja Kusturice, služila mu je kot kulisa filma ‘Življenje je čudež’. Nadaljevali bomo do bližnjega mesteca Mokra gora. Tu bomo vstopili na muzejski vlakŠarganska osmica’ in se odpravili na slikovito vožnjo, ki nas bo vodila preko viaduktov in skozi številne tunele. Leta 1999 so jo ponovno obnovili in odprli za javnost. V nadaljevanju se bomo odpeljali v Sirogojno. Ogledali si bomo ‘Staro selo’ – muzej na prostem, ki predstavlja arhitekturno zgodovino in bivalno kulturo planote Zlatibor in dela JZ Srbije. Območje je poznano tudi po pridelavi volne in izdelavi puloverjev. Po sprehodu med obnovljenimi stavbami, po postanku za samostojne oglede in nakupe, se bomo odpeljali proti planini Zlatibor. Izjemne klimatske razmere zelo ugodno vplivajo na izboljšanje krvne slike. Poleti je dobro obiskano letovišče, pozimi pa je priljubljen športni center. Sledila bo vrnitev v hotel. V nadaljevanju večera bomo imeli srbsko večerjo s folklornim programom. Prenočitev.

4.dan: nedelja, 4. 9. 2022: Po zajtrku se bomo odpeljali v Višegrad, kjer kraljuje 500 let star kamniti most z enajstimi loki, ki ga v svojem romanu »Na Drini čuprija« opisuje Ivo Andrić. Zgodba mostu se začne pred skoraj 500-timi leti v mestecu ob reki Drini na meji med Bosno in Srbijo, ko so bili ti kraji pod turško vladavino. Turki so nasilno ugrabljali dečke in jih vodili v Turčijo, kjer so jih prevzgojili v janičarje. Med njimi je bil tudi deček iz vasi Sokolovići, ki so mu kasneje dali ime Mehmed paša Sokolović, ki se je kasneje povzpel do turškega generala in velikega vezirja turškega cesarstva. Na stara leta se je odločil in na svoje stroške izgradil velik kamnit most, ki velja za veliko kulturno znamenitost in je uvrščen v seznam Unesco. V mestu se bomo sprehodili tudi skozi Kamengrad, ki je še ena od zamisli Emirja Kustorice, posvečen pa bo Ivu Andriću. Po ogledu se bomo odpeljali proti Sloveniji, preko Bosne in Hercegovine ter Hrvaške. Glede na to, da pa se bomo ob povratku ustavili tudi v Sarajevu, pa je prihod domov predviden v zelo poznih večernih urah.

Strošek na osebo znaša za člane zbornice, njihove družinske člane in zaposlene delavce:

št. plačanih potnikov v avtobusu 40 ali več 35 30
cena na osebo v EUR 259,00 274,00 289,00

Cena vključuje:

 • prevoz na omenjeni relaciji s turističnim avtobusom z vsemi pripadajočimi stroški,
 • en polpenzion in eno prenočitev z zajtrkom v hotelu turistične kategorije v dvoposteljni sobi, turistično takso v hotelu,
 • srbsko večerjo s folklornim programom,
 • obvezno vstopno takso za Srbijo,
 • vožnjo z muzejskim vlakom ‘Šarganska osmica’, vstopnino v muzej Sirogojno, vstopnino v Drvengrad, vstopnino v samostan Rača,
 • lokalno vodenje po NP Tara, ladijsko vožnjo po Drini in kosilo na ladji,
 • turistično vodenje z licenco GZS, organizacijo ter ddv.

Možna doplačila:

 • doplačilo za enoposteljno sobo: 40,00 EUR/osebo za dve nočitvi,
 • odpovedni riziko: 4,34% turističnega paketa oz. minimalno 7,60 EUR/osebo,
 • zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini.

Način plačila:

 • 100 EUR/osebo ob prijavi,
 • razlika 14 dni pred odhodom.

Rok za prijavo: 20. 5. 2022 oz. do zasedbe prostih mest!

PRIJAVNICA!

Dodatne informacije: OOZ Škofja Loka (04 50 60 200, ooz.sk.loka@siol.net).