Gledališka komedija: LUMPACIJ VAGABUNDUS

Datum objave: 30. marec, 2016

Člane zbornice vabimo k ogledu gledališke predstave LUMPACIJ VAGABUNDUS, ki jo bodo izvedli žirovski gledališčniki v petek, 17. februarja, ob 19.00 uri na domačem odru DPD Svoboda v Žireh. Gre za komedijo, v kateri navdušuje domači igralski ansambel, ki ga tokrat vodijo trije vandrovci: Rok, Boris in Branko. Trije potepuhi, nobeden seveda po lastni želji, ampak zato, ker so izgubili službo, ta zaradi pijače, drugi mojstrove žene, tretji iz nesrečne ljubezni. Mizar Lim (Rok Klemenčič), krojač Nitka (Branko Pečelin) in čevljar Dreta (Boris Pečelin) so na svobodi, a so prepričani, da bi z denarjem zaživeli povsem drugače, najbrž spet neko 'normalno' življenje kot vsi drugi. Režiser pa je za odločevalce v igri postavil duhove Fortuno, Amoroso in Lumpacija Vagabundusa. Prva potepuhom nameni pravo srečko in glavni dobitek na loteriji in prepričana, da bodo možje denar dobro uporabili, tekmuje z Lumpacijem, ki bo srečne poskušal voditi tako, da bodo vse zapravili in ostali 'na svobodi'. Če mu pri Limu ne uspe, pa druga dva delujeta 'po planu', eden denar požene za pijačo, drugi za ženske. Ko se čez leto dobijo pri Limu, je ta uspešen mizar, druga dva pa znova potepuha. Čeprav jih prvi poskuša spraviti na pravo pot, se oba raje odločita za potepuštvo in svobodo, ali kot ljudje njihove baže pravijo: »Malo popumpamo (koga prepričajo, da jim da denar), potem pa z njim povandramo naokrog.«

Komedija na humoren način prikazuje človeške značaje, ki se kljub razvoju družbe v vseh pogledih niso nič spremenili. Ljudje si sicer poskušamo privzgojiti red in disciplino, a nas kljub vsemu (še dobro, da je tako) včasih vodijo čustva.

Avtor predstave je Johann N. Nestroy, za odrsko priložnost jo je priredil Frane Milčinski Ježek, v Žireh pa bo tokrat režiral njegov sin Matija Milčinski. Na odru se bodo predstavili Milena Padovac, Matic Dolenc, Ajda Homec, Rok Klemenčič, Branko Pečelin, Tanja Peternel in Boris Pečelin.

Vsak član (aktiven ali upokojen) ima pravico do dveh brezplačnih vstopnic. Prejmete jih ob prijavi v sprejemni pisarni naše zbornice. Število sedežev je omejeno, zato priporočamo pravočasno prijavo!