Družine z najdaljšo tradicijo avtoservisiranja v Sloveniji

Datum objave: 20. junij, 2022

V začetku junija se je, kot veliki finale izbora najstarejših avtoservisnih družin članic Sekcije avtoserviserjev pri OZS, v Tehniškem muzeju v Bistri odvil slavnostni dogodek.

Zbrani avtoserviserji so se spomnili začetkov avtoservisne dejavnosti in se sprehodili skozi razvoj dejavnosti pri nas in v svetu ter ob tem izpostavili, da brez uporne družinske tradicije njihova dejavnost pri nas zagotovo ne bi bila tako dobro razvita.

Udeleženci slavnostnega dogodka so si uvodoma ogledali slovenski tehniški muzej, ta poleg zgodovine vozil skriva še celo vrsto drugih zanimivih vsebin in zgodovinskih dejstev, ki so bile temelj številnih dejavnosti naših obrtnikov in podjetnikov.

Med ogledom so se zadržali v kovačiji, ki je v povezavi s kolarstvom ena najpomembnejših rokodelskih dejavnosti, kjer so se razvijale prve avtoservisne dejavnosti. V muzejski kovačiji, ki so jo zagnali v ta namen, so si pod vodstvom mojstra kovača Jožeta Krmelja, člana OOZ Škofja Loka in obenem prejemnika prestižnega priznanja Obrtnik leta 2021 ter ob pomoči njegovega mladega pomočnika Matije Benedičiča lahko ročno izdelali vsak svoj spominski kovani žebelj.

V nadaljevanju je Sekcija avtoserviserjev pri OZS zbranim predstavila štiri slovenske avtoservisne družine. Predstavljene so bile prelomnice razvoja njihovih dejavnosti, trdo delo, številna odrekanja, ponos in neverjetno povezanost generacij, ki so zbranim na prireditvi vzbudili čustva in globoko spoštovanje. Ena od štirih družin z najdaljšo tradicijo avtoservisiranja v Sloveniji je tudi družina Paulus iz Škofje Loke, kjer so obrtni list za svojo dejavnost dobili pred 91 leti, za kar jim iskreno čestitamo!

(vir: OZS)