Sekcija tekstilcev in predelovalcev kož gre na strkovno ekskurzijo

Datum objave: 11. avgust, 2017

Vse, ki delujete na področju tekstilstva in predelave kož vabimo, da se udeležite strokovne ekskurzije v Srbijo v času od  21. do 24. septembra.

Program:

1. dan, četrtek, 21.9.2017: CELJE - SREMSKA MITROVICA -  ŠABAC – VLADIMIRCI – TRŠIČ – BANJA KOVILJAČA (650 km)

Jutranji odhod (ob 02.00) iz Maribora, Celja in Ljubljane  in vožnja mimo Zagreba, Novske, Nove Gradiške do Slavonskega Broda in dalje do Sremske Mitrovice. Ogledali si bomo mesto, ki velja za enega najstarejših v Evropi, saj je naseljeno že od 5000 pr.n.št. V rimskih časih se je mesto imenovalo Sirmium in je bilo prestolnica ene od rimskih provinc, Spodnje Panonije. Kar deset kasnejših rimskih imperatorjev je bilo rojenih v mestu oziroma v njegovi okolici. Ogledali si bomo Cesarsko palačo, ki je bila pred nekaj leti obnovljena in odprta za javnost. Sledila bo vožnja do kraja Vladimirci. Strokovni ogled v podjetju Djordjos. Sledi krajši turistični ogled Šabca in strokovni ogled v podjetju PWL. Pot nas bo nato vodila proti Loznici in Tršiču. Peljali se bomo mimo planine Cer, kjer se je avgusta 1914 odvijala ena prvih bitk v I svetovni vojni in v kateri je srbska vojska premagala avstro-ogrsko vojsko. Ustavili se bomo še v vasi Tršić, kjer se je leta 1787 rodil Vuk Stefanović Karadžić, veliki reformator srbskega jezika. Rojstna hiša je danes spremenjena v etnografski muzej, ki si ga bomo ogledali. Po tem ogledu bomo pot nadaljevali do znanega zdraviliškega kraja Banja Koviljača. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

2.dan, petek, 22.9.2017: BANJA KOVILJAČA - VALJEVO – SIROGOJNO - ZLATIBOR

Zajtrk.  Vožnja v Valjevo, strokovni ogled. Turistični ogled mesta: sprehod po »Tešnjaru«, stari čaršiji, ki datira še iz turških časov. Nato si bomo ogledali Muselimov konak, najstarejšo zgradbo v mestu, danes del valjevskega muzeja. Po končanih ogledih se bomo preko planine Divčibare odpeljali do Požege in dalje proti Zlatiboru, do malega kraja, do vasi Sirogojno, ki se nahaja na planini Zlatibor in obiskali muzej na prostem, ki se razprostira na več kot 15 ha in kjer so predstavljene tradicionalne zgradbe iz 19. stoletja s tega področja. V večinoma lesenih zgradbah so predstavljene glavne dejavnosti domačinov kot je pridelava sirov in mlečnih izdelkov (poznani zlatiborski kajmak!) ter ostalih domačih obrti. Znani so po pletiljah in odličnih volnenih izdelkih, možnost nakupa. Vožnja do hotela na Zlatiboru, večerja z domačo srbsko glasbo in nočitev.

3.DAN, sobota, 23.9.2017: VIŠEGRAD/MOST NA DRINI - ŠARGANSKA OSMICA – DRVENGRAD - ZLATIBOR

Po nekoliko zgodnejšem zajtrku vožnja do BIH, prestop meje in vožnja v Višegrad, mesto na Drini, kjer si ogledamo sloviti Andrićev most in novi kulturni center – Andrićgrad oz. Kamengrad. Sledi vožnja v Srbijo do postaje Mokra gora, kjer se bomo vkrcali na vlak, ki nas bo popeljal po »ŠARGANSKI OSMICI«, progi v obliki številke 8. Vožnja po ozkotirni železnici v starinskih vagonih, ki jih vleče parna lokomotiva. Na progi, dolgi 15.440 metrov, nas vlak popelje skozi 22 predorov, katerih skupna dolžina je 5.445 metrov in prečka 10 mostov. Med vožnjo se bomo večkrat ustavili na vmesnih postajah, kjer lahko občudujemo zanimive okoliške panorame. Po končani vožnji je povratek v Mokro goro in nato vožnja do Drvengrada. To je znana etno vasica, ki se nahaja na pobočjih gore Mećavnik. To filmsko mesto je dal zgraditi filmski režiser E. Kusturica.  Povratek v hotel na Zlatiboru, prosto za sprehode … Večerja in nočitev.

4. DAN, nedelja, 24.9.2017: ZLATIBOR – TARA – DOLINA DRINE – TUZLA - CELJE

Po zajtrku vožnja na še eno zanimivo srbsko planino Tara. Postanek na lepi razgledni točki in spust v dolino Drine. Vožnja do Bajine Baše in dalje skozi Zvornik do Tuzle. Ogled slovitega mesta, ki je zraslo na «soli«. Ogled mestnega središča. Zatem vožnja skozi Posavino na mejni prehod Orašje ter na avtocesto proti Zagrebu in Celju. Prihod v Slovenijo oz. Ljubljano ob cca 24.00.

Minimalno število potnikov: 35 oseb.

Zadnji rok prijave: 18. avgust 2017.

Cena potovanja za osebo je:  295,00 €

ZA ČLANE SEKCIJE TEKSTILCEV IN PREDELOVALCEV KOŽ pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), Sekcija tekstilcev in Sekcija predelovalcev kož pri OZS sofinancira 75,00 € na posameznega člana oz. na podjetje zato je cena 220,00 €, ZA NEČLANE JE cena 295, 00 €

V ceni potovanja je vključeno: avtobusni prevoz na omenjeni relaciji, stroški dveh voznikov, cestnine, takse, parkingi, 2 x polpenzion, 1 x nočitev, zajtrk,  1 x srbska večerja z glasbo, vstopnine v Sirmium, v Tršiču, v Sirogojnem, Šarganska osmica, Drvengrad, Kamengrad, ddv, vodstvo in organizacija potovanja. V prilogi je program ekskurzije in vse dodatne infomracije. Doplačilo:  enoposteljna soba - cca 45  eur – plačilo pri drugem ali tretjem obroku.

Pomembno: Sekcija sofinancira za člane sekcije tekstilcev in predelovalcev kož pri OZS na osebo 75 € in sicer le eni osebi na podjetje. To je delno financiranje stroškov avtobusnega prevoza, dveh voznikov, cestnin, taks, parkirnin in ostalih dajatev ter stroške turističnega vodnika! Vsi ostali potniki plačajo polno ceno: 295.- eur!

Dodatne informacije: Adrijana Poljanšek (adrijana.poljansek@ozs.is, 01 58 30 826)