Pohod obrtnikov in podjetnikov

Datum objave: 8. maj, 2018

Tradicionalni pohod obrtnikov in podjetnikov bo potekal v soboto, 19.5.2018. Zbrali se bomo ob 9. uri na parkirišču podjetja Marmor Hotavlje, kjer bo za dober začetek poskrbljeno s kavo, čajem in aperitivom.

 

PROGRAM:

V podjetju Marmor Hotavlje si bomo najprej ogledali podzemno pridobivanje  znamenitega »hotaveljskega marmorja«, sledi pa še predstavitev podjetja samega, njihove tehnologije ter nekaj tehnološko najzahtevnejših projektov, ki so jih izvedli po celem svetu.

Zgodovina pridobivanja kamna na Hotavljah sega daleč nazaj v leto 1721. Iz takratnega obdobja izhajajo označeni izdelki iz hotaveljčana, ki so bili vgrajeni v zvoniku cerkve v Čabračah. Kamen s Hotavelj je bil visoko cenjen tudi s strani arhitekta Jožeta Plečnika in je krasil veliko znanih slovenskih objektov. Leta 1948 so štirje takratni delavci ustanovili podjetje Marmor Hotavlje, ki se je skozi čas razvijalo in raslo do današnjega obsega. V letu 2011 je gospodarska kriza in zlom gradbenega sektorja pustila velik pečat in zaznamovala podjetje z bojem za obstanek. Zaradi nastale situacije so se uspešno preusmerili na tuje trge, na segment luksuznih jaht, elitnih hotelov, privatnih vil in rezidenc ter butičnega pisarniškega pohištva za ameriške dobavitelje.

Danes ima podjetje cca 150 zaposlenih in je vodilno kamnoseško podjetje doma in  med najboljšimi v svetu.

Od tu se bomo peš odpravili čez majhno vas Srednje Brdo, ki leži na nadmorski višini 500 metrov in ponuja prelep razgled na Blegoš. Na začetku vasi stoji kapelica, katero je zgradil sedaj že pokojni Anton Klemenčič. Vas delimo v dva dela: desna stran je znana po večjih kmetijah in leva po manjših, včasih so jo imenovali Košenije in jo nekateri tako imenujejo še sedaj.

Cilj pohoda je Kopačnica, kjer bo Pr' Topličarju sledilo druženje ob hrani in pijači.

Vas Kopačnica je bila prvič omenjena v zapisih že okoli leta 1290. V 18. in 19. stoletju, so na začetku vasi že obratovale toplice, le-te je upravljala Freisinška posest. V toplem vrelcu je priložnost za razvoj turizma in obogatitev turistične ponudbe. Topli vrelec ima stalno temperaturo 23,4 C°, vsebuje pa tudi žveplene in druge snovi, ki so že v daljni preteklosti veljale za zdravilne. O zdravilni moči vode je že leta 1855 pisalo v Kmetijskih in rokodelskih novicah. Francoski zdravnik Baltazar Hacquet, ki je deloval v Idriji, je povedal, da »… so te toplice prav dobre za kožne spušaje (lišaje itd.), in skušnja je učila, da v tisti mertudnosti in treseliki, ki jo nareja živo srebro v človeških udih, imajo posebno moč te toplice, v kterih so se bolni delavci iz Idrije radi kopali, ko so še rudo živega srebra v retortah topili in potem zlo bolehali.«

Po zaključku bo na voljo prevoz do izhodiščne točke. Skupno bo približno 1,5 ure nezahtevne hoje po asfaltnih, gozdnih in travniških poteh. Pri izbiri obutve upoštevajte dejstvo, da je v kamnolomu lahko blato, seveda pa naj bo primerna tudi za hojo.

V kolikor bodo z vami otroci, lahko s seboj prinesejo žogo ali loparje, saj bo dovolj prostora za igro.

V primeru slabega vremena bo prav tako izveden ogled podjetja Marmor Hotavlje, zbirno mesto in zaključno druženje pa bo potekalo v gasilskem domu na Hotavljah.

Kotizacija: 10 EUR na osebo. V to ceno je vključena dobrodošlica na mestu zbirališča, obrok hrane in pijače ter nezgodno zavarovanje. Za otroke, ki ne bodo zaužili samostojnega obroka in pijače na pikniku, ni kotizacije.

Kotizacijo poravnate na dan pohoda na zbirnem mestu!

Rok za prijavo: 17.5.2018!

Dodatne informacije in prijave: OOZ Škofja Loka, tel: 04 50 60 200, e-pošta: ooz.sk.loka@siol.net, www.ooz-skofjaloka.si