17. Božično-novoletni koncert s Slovenskim oktetom

Datum objave: 30. november, 2018

December je čas skrivnostnih prazničnih dni, ko nas greje medsebojna toplina in se v nas zdrami nekaj otroškega. Ponujajo tudi priložnost, da se ustavimo, se spomnimo lepega, pozabimo neprijetno in …. začnemo na novo!

Pri tem nam je prav gotovo lahko v pomoč sproščeno uživanje v dobri glasbi in družbi, zato Vas vljudno vabimo na tradicionalni 17. Božično-novoletni koncert v petek, 7.  decembra 2018, s pričetkom ob 19.30 uri v cerkvi Sv. Jurija v Stari Loki. Tokrat bo z nami SLOVENSKI OKTET. 

VSTOPNICE: Vsak član (aktiven ali upokojen) ima pravico do dveh brezplačnih vstopnic. Število sedežev je omejeno! Vstop bo možen le z vstopnicami, ki jih prevzamete v pisarni naše zbornice na Spodnjem trgu v Škofji Loki.

PREDSTAVITEV SLOVENSKEGA OKTETA:

Slovenski oktet je prvič zapel leta 1951 v Slovenski filharmoniji in vse od tedaj velja za najbolj reprezentativen slovenski moški vokalni komorni ansambel. Osnovno poslanstvo okteta je ohranjanje in plemenitenje slovenske vokalne glasbe.

Repertoar okteta je izjemno širok in raznolik, saj ga oblikujejo skladbe od renesanse do ljudskih pesmi vseh narodov, od klasicizma in romantike do skladb sodobnikov mnogo jih je bilo napisanih ali prirejenih prav zanj. Posebno skrb seveda namenja slovenski pesmi, tako ljudski kot umetni, ki jo vedno znova s posebnim žarom predstavlja na domačih koncertnih odrih, z veseljem pa jo ponese med rojake in ljubitelje petja po svetu. V šestih desetletjih delovanja se je oktet predstavil na domala vseh pomembnejših domačih in mednarodnih koncertnih odrih.

V dosedanjem dolgem in bogatem obdobju delovanja se je zamenjalo preko 40 pevcev. Vsi so čutili izjemno predanost in pripadnost narodu, ki so ga nosili v imenu. Nekateri od njih so bili vodilni slovenski solisti svoje generacije in so nastopali v največjih koncertnih in opernih hišah doma in po svetu, drugi so bogatili zven okteta s svojo ljudskostjo, neposrednostjo in toplino.

V teku let je odličnost sestava vzdrževalo in usmerjalo pet umetniških vodij: Janez Bole, dr. Valens  Vodušek, Darijan Božič, Anton Nanut in dr. Mirko Cuderman. Od leta 2008 je njegov umetniški vodja Jože Vidic, prvak Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet Ljubljana.

Slovenski oktet od nekdaj predstavlja vzor in motivacijo mnogim skupinam, ki so prav zaradi njegovega plemenitega petja pričeli s svojim delovanjem. Tako je po njegovem zgledu v Sloveniji in zamejstvu nastalo več kot sto tovrstnih vokalnih zasedb.

Od jeseni 2018 ansambel deluje v novi zasedbi:

Tim Ribič, Rok Ferenčak - 1. tenor

David Jagodic, Janez Triler - 2. tenor

Jože Vidic, Darko Vidic - bariton

Janko Volčanšek, Matej Voje - bas

Pester in zanimiv program tokratnega božično-novoletnega koncerta vam bo prav gotovo ponovno nudil obilo glasbenih užitkov, zato vljudno vabljeni!